Foto: David Zadig
En slags CV - fortalt i tredje person
Sigri Sandberg (f. 230875) er uavhengig frilansjournalist, forfatter og forteller.
Hun har en sterk dragning mot natur, nord og vest. Sigri vokste opp i Eivindvik, ytterst i Sognefjorden – og i Bergen, og har siden bodd ulike stedet i landet, blant annet nesten ni år på Svalbard. Hun skriver både nynorsk og bokmål, er utdannet journalist og har i tillegg studert nordisk språk og litteratur. I år 2000 fikk hun fast jobb i Dagens Næringsliv (DN), og har både før og etter jobbet i flere sentrale medier, som Dagbladet, Morgenbladet, Bergens Tidende (BT) og Aftenposten. I tillegg har hun hatt saker på trykk i alt fra Klassekampen, Kvinner og Klær, D2, Stavanger Aftenblad, VG, Hjemmet og diverse fagblad og region- og nisjeaviser.
Hun har hatt reportasjelederansvar i både DN, BT og i Ny Tid. I tillegg hadde hun redaktøransvar i Svalbardposten i lange perioder. Hun har jobbet som redigerer på desk, og har lang erfaring med å jobbe med og forbedre andres tekster.
Les om Sigri i fagbladet Journalisten her:
"Jeg driver med uavhengige hjerteprosjekter i randsonene av journalistikken"
FRILANSER I FLERE SJANGRE. De siste fjorten årene har hun jobbet selvstendig med å skrive reportasjer og bøker. I 2022 ga hun ut sin 18.bok. Mer om dem HER. Hun har skrevet både om kultur, politikk, nordområder, men etter hvert har hun spesialisert seg mer og mer på å skrive om natur og mennesker, og forholdet mellom dem, i alle slags sjangre. Hun har derfor et fint nettverk både i medie-Norge, men mest blant folk som liker å være ute, innenfor friluftsliv, naturbasert reiseliv ol. i alle kriker og kroker av dette lange, lille landet vårt.
Sigri er også tekstforfatter og barne- og ungdomsbokforfatter. Hun har skrevet sangtekster til tre plater og til en filmkonsert ”Polar eufori,” som har vært vist på Nrk flere ganger, og nå også er arrangert for kor. Hun har laget forestillinger, både for barn og voksne i samarbeid med musikere, og vært på turneer med disse. Med sin bestselgende bok ”Polarheltinner” – som handler om røffe kvinnfolk i polare strøk de siste hundre år, har hun reist rundt i hele landet og holdt over 200 foredrag. Hun turnerer også med bøkene "Polar kjærlighet", "Vindtrollet", "Treboka", "Mørke" og "Ro". Boka hennes om lysforurensing, "Mørke", er nå solgt til elleve land (Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Nederland, Polen, Tsjekkia, Finland, Italia, Kroatia, Israel og Spania). "Ro" er solgt til Nederland, Tyskland og Frankrike.
I tillegg er hun med og arrangerer litteraturfestivaler, intervjuer forfattere og andre på scenen, og tar også oppdrag som debattleder. Hun har også undervist, både på Folkeuniversitetet og videregående skoler, i både journalistikk og sakprosaskriving.
I 2017 satt hun i juryen for Reiseskildringer da NRK i samarbeid med NFF kåret den beste sakprosaen i Norge etter krigen. I 2018/19 ledet hun en uavhengig jury da WWF og Norsk friluftsliv i samarbeid med det norske folk laget en Rødliste for truede naturopplevelser.
Sigri har hatt fast spalte i friluftsbladet UTEmagasinet, der hun skrev om tur- og naturglede- og småbarnsturlivet i ti år. Disse petitene blir nå resirkulert og brukt som kåserier i Nrk P1 sin nye friluftssatsing "Opptur". Hun har også skrevet petiter for Fjell og Vidde, medlemsbladet til Den Norske Turistforening (DNT). Hun har siden 2013 levert reportasjer til Aftenpostens A-magasin fast, om nettopp natur og friluftsliv. Her skriver hun om alt fra padling til isklatring og ljåslått. Hun har samarbeidet med andre skribenter om friluftsseksjonen i magasinet.
Hun tar også enkeltoppdrag – og bidrar både i antologier og til ulike publikasjoner som naturnettstedet Harvest.
NATUR OG MENNESKER. Felles for all denne jobbinga (hvis det kan kalles jobb) er en sterk kjærlighet til natur, norske fjell, fjorder, skoger og vidder – og mennesker som har sin hverdag her. Sigri er svært glad i folk, og stikker fra hjemmekontoret så ofte hun kan, for å lage små og store reportasjer – og snakke med finurlige, fabelaktige og fine folk rundt omkring i hele landet. Det er ikke alltid like lett å få med fotograf over alle hauger og til fjells, så Sigri tar ofte egne bilder, både til bøker og reportasjer.
Hun har mange ideer, men også evne til å sortere – og gjennomføre de prosjektene det er mest hold i. Hun er vant til å jobbe selvstendig, men samarbeider også bra i team.
I tillegg til all skrivinga og snakkinga er Sigri også turmamma, yogalærer, kajakkinstruktør og eplebonde. Hun har utviklet yogakonsept inspirert av natur og litteratur, og har bl.a holdt kurs på øde fjellgårder, hatt mjuke yogatimer for klatrere – hun har også hatt oppdrag på flere fjell- og litteraturfestivaler, ja, til og med på et bibliotek. Nå er hun og mannen også utdannet aktivitetsledere i kajakk og kan tilby introkurs og våttkortkurs for nybegynnere.
For natur, kjærlighet, kajakk og yoga, det henger definitivt sammen, alt i hop. Og innimellom må Sigri altså omtale seg selv i tredjeperson for å få litt avstand til sin egen cv, eller sjølskrytet, på dette nettstedet sitt.
SAMARBEIDSHELTER. Sannheten er at hun samarbeider med bra folk. Her presenteres noen av aktørene hun jobber nærest og tettest med nå:
A-magasinet, Aftenposten
Agent Gina Winje i Winje Agency
Det Norske Samlaget
Takknemlig også for samarbeidet med Nrk, Fjell og Vidde, UTEmagasinet, Norsk forfatter- og oversetterforening (NFF), Forfattersentrum, Den Kulturelle Skolesekken (DKS) og forlagene Skald, Kagge, Orkana og Gyldendal. For helt nødvendig motstand fra min kjære redaktør i Samlaget, Cecilie Seiness. For mye gøy med musikerne Liv Mari Schei og Ingvild Finset Spilling. Og for jevnlige briefinger med frilanskollegaer – og turheltinne Cecilie Skog. For ikke å snakke om alt samarbeidet med mannen.